Du som är generellt intresserad av guld kommer säkert att gilla muséer om den dyra ädelmetallen. Det finns nämligen en del sådana. Guld har ju alltid spelat en stor roll i vår historia. Idag används guldet framför allt som smycken. Två tredjedelar av allt guld som finns används just till det ändamålet. Det viktigaste för oss är dock det faktumet att guldet används som monetär bas av världens största centralbanker.

Guldmuseet i Bogotá

Colombias huvudstad Bogotá är inte bara känd för sin vackra arkitektur, utan även för Guldmuséet som är beläget i stadens centrala del. Museet har fått utmärkelser från flera organisationer som stadens bästa sevärdhet. Även på Tripadvisor ges det högsta betyget till Guldmuséet.

Museo del Oro sevärdhet

Museo del Oro – som detta museum heter på spanska – öppnades år 1939 och innehåller en rik samling av guldsmycken från precolombiansk era. El Dorado i British Museum i London är en utställning som pågår i år (2015) från mars till oktober och där du kan se en del smycken från Bogotá utan att behöva åka över Atlanten.

Andra museer av intresse

Costa Rica har ett museum som heter Pre-Colombian Gold Museum som är indelat i två huvudsektioner– en som handlar om guldets historia i landet och en som förklarar mer om hur guldet används idag och vilken roll denna metall spelar för vårt samhälle.

Du behöver inte ta en dyr flygresa för att ta reda på mer om guld. Det räcker med några timmar i bilen. Femton timmar tar det från Stockholm och inte mer än fyra från Haparanda. Det är nämligen Tankavaara du ska till för att besöka det närmaste guldmuseet. Tankavaara är en liten finsk by som ligger vid ryska gränsen.  Här hittar du ett litet hus med en mysig och intressant utställning som handlar om Finlands guldhistoria.