Om du är intresserad av guld på riktigt, bör du i första hand vända dig till någon av föreningarna som har som mål att öka intresset för guldgrävning i Sverige. Besök ÖNG:s, SGF:s och GGF:s hemsidor för att lära dig mer om vad för slags utbildningar de erbjuder och läs här för mer information om vilka föreningar som finns och vad de har att erbjuda.  Det finns inga utbildningar inom guldgrävning och guldvaskning på högskolenivå. Det hjälper dock en del om du läser lite geologi. Kurser inom geologi finns det gott om på landets högskolor.

Förgyllare

För dig som vill jobba som förgyllare erbjuder folkhögskolan i Tibro ett tvåårigt program. Det går tyvärr inte att läsa den på distans så du får flytta till Västra Götaland om du vill bli en duktig förgyllare. Som utbildad förgyllare arbetar du främst med inredning och restaurering av kyrkor.

guldsmedGuldsmed

Vill du i stället arbeta med att skapa nya smycken, är det utbildningen till guldsmed som gäller. Även här är det Västra Götaland som är studieorten. För att bli guldsmed åker du till staden Falköping för att läsa på Lärcenter Falköping. Folkhögskoleprogrammet tar två år och ger rätten till CSN-medel.

Investerare

De flesta som vill veta mer om guld, gör det med anledning av sitt investeringsintresse. För att lära dig mer om hur du tjänar pengar på att investera i guld, vänder du dig till olika internetkällor. Det finns inget tydligt svar på vad som är rätt och fel när det gäller investeringar. Börja med att köpa en bok som heter ”Guld som investering”, utgiven av Academia Adacta. I denna bok får du bland annat läsa om hur mycket av din portfölj som bör bestå av guld samt tips angående hur du bedömer nuvarande prisnivå.